Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Програми

У Домі Франка вирує багатогранне життя: філософські дискусії, зустрічі з відомими сучасниками, науковцями, громадськими діячами, творчими особистостями. Зали Музею стають відкритим простором для актуальних мистецьких ініціатив, платформою для суспільного та міжкультурного діалогу чи обміну цінним практичним досвідом у найрізноманітніших професійних (і не тільки) сферах. Тематично ці події об’єднані в науково-освітні й культурні програми, над якими працівники музею працюють протягом тривалого часу.

ФРАНКО ВДОМА. На(в)чай з класиком

Пізнавально-освітній відеоблог, у якому фахівці розповідають цікаві історії про письменника, його родину та побут, його взаємини з відомими особистостями того часу, знакові музейні експонати та ін.

ФРАНКО (НЕ) ВДОМА. Мандруй з класиком

Спеціальна тревел-серія в рамках проєкту «Франкомандри+». Це цикл розповідей про Франка-мандрівника, маршрути його подорожей та місцини, якими вони пролягали. 

ФРАНКО НА ФРОНТІ. Перемагай з класиком

Спецвипуск є продовженням попередніх проєктів «Франко вдома. На(в)чай з класиком» і «Франко (не) вдома. Мандруй з класиком», який розпочався з повномасштабним вторгненням окупаційних російських військ в Україну.

Мій Франко

Кожен українець рано чи пізно стикається з постаттю Івана Франка. Для декого він залишається назвою вулиці в рідному місті, для інших – напівзабутим іменем зі шкільного підручника, для ще інших – визначним діячем давно минулих часів. Але є ті, для кого така зустріч стає початком довгого діалогу з великою живою людиною – почасти вчителем, почасти другом, – діалогу не завжди легкого, але незмінно цікавого. Саме такі люди є героями циклу зустрічей «Мій Франко» у Домі Франка.

Куратор циклу – Богдан Тихолоз

SEMPER TIRO

У вірші «Semper tiro» («Завжди учень») Іван Франко пише про скромну майстерність, яка завжди відкрита до навчання і самовдосконалення. Відкритий цикл лекцій «Semper tiro» у Домі Франка – це платформа для обміну цінним практичним досвідом у найрізноманітніших професійних (і не тільки) сферах.

Якщо ви горите своєю справою і в цьому творчому горінні набули розумінь та вмінь, якими прагнете поділитися, щоб зробити світ трішки кращим, тоді саме ви можете стати наступним лектором у циклі «Semper tiro». Адже саме любов, якою діляться, і гарний приклад, віддавна є найкращими вчителями.

МІЙ ІЗМАРАГД

У 2016 р. Оксфордський словник назвав слово «Post-truth» (анг. – постправдивий») терміном року. Цей термін вдало відображає час, в якому ми живемо. Час, в якому перенасиченість інформацією, маніпулювання нею та концепція множинності правд призводить до маніпуляцій у різних сферах людського життя, породжує почуття непевності та тривоги. Чи означає це, що вічні цінності: любов, віра, мужність, свобода та ін. – відходять у небуття, чи навпаки – людство здатне заново їх відкрити для себе?

«Мій Ізмарагд» – збірка Івана Франка, в якій він прагнув поетичною мовою подати сучасному читачеві низку притч, оповідань та рефлексій, котрі би в’язалися в органічну цілість спільним діапазоном морального чуття. Поет визначав своє найвище бажання: «Щоб моє слово було ясне і щоби в ньому, як в дзеркалі, виднілося людське, щиролюдське лице». Цикл зустрічей «Мій Ізмарагд: розмови про вічні цінності в епоху постправди» покликаний запросити до спільних роздумів над сенсом вічних цінностей в сучасному світі. Спробуймо разом зазирнути в Ізмарагд та пошукати відповіді на виклики часу.

Куратор – Ігор Медвідь

ФІЛОСОФСЬКИЙ СНІДАНОК

Традиційно Дім Франка щовесни запрошує львів’ян і гостей міста на філіжанку запашної кави, шматочок смачного пляцка чи сирника та легкої, а, попри те, глибокої філософської розмови. Знані своїм розумом та непідробною любов’ю до рідного міста львів’яни і львів’янки приходять у гості до іншого, не менш знаного і залюбленого у Львів львів’янина Івана Франка, щоб у дружній атмосфері поділитися думками на «смачні» й аж ніяк не лише солодкі теми.

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА БІОГРАФІЯ

Кожна розмова у серії «Інтелектуальна біографія» – це невимушена мандрівка мапою культурних просторів, людей та ідей, важливих для особистої інтелектуальної історії героя чи героїні. А серед героїв опиняються філологи, культурологи, історики, вони ж дослідники, письменники чи митці, – учні, що, долаючи свій шлях, стали вчителями.

Методологічною основою для створення мапи «Інтелектуальної біографії», а відтак і сюжету самої розмови, є тріада Антропос – Топос – Тропос (Люди – Місця – Ідеї), яка фокусує увагу на безцінному досвіді спілкування з іншим, на місцях, що дають простір для інтелектуального розвитку, та на ідеях, що його урухомлюють.

У травні 2020 року програма «Інтелектуальна біографія» отримала відзнаку Львівської міської ради в номінації «освітня діяльність» у рамках нагородження найкращих музейних працівників Львова.

Куратори – Віктор Мартинюк і Данило Ільницький

ДІМ ПОЕТА

Якби Дім поета був місцем, то це було б місце, куди можна прийти як додому, куди можна повернутися і звідки можна не йти. Якби поезія була розмовою, то це була б розмова з кимось у собі, або з кимось більшим від себе, або з кимось іншим від себе. Уявімо цей дім, з численними кімнатами, де звучать живі голоси, ніби й не звернені до нас.

Куратор – Віктор Мартинюк

ФРАНКУСТИКА

Хоч Музей і є домом муз, а проте сама музика звучить тут не так часто. Та коли вже звучить, то звучить по-особливому, надто в такому Музеї, що є домом не лише муз, але й родини. Таке місце, з одного боку, звільняє музику від суворих академічних рамок, а з іншого – не притуплює слухання розважальним поспіхом. Концерти в такому місці нагадують домашні концерти давніх часів – не занадто гучні й не занадто штивні, але й не позбавлені інтелектуальної нотки, коли від музикування до дружньої розмови про музику всього один крок.

Куратор – Віктор Мартинюк

ЛІТНІ ШКОЛИ

В Україні, як і в цілому світі, помітно тенденцію до зростання ролі неформальної освіти. Дім Франка також намагається розвивати цей напрям, зокрема через проведення літніх шкіл. Літня школа – це короткий, але інтенсивний навчальний курс, який за допомогою глибшого занурення в тему школи та широкого спектру різноманітних заходів допомагає отримати нові знання, навички та знайомства.

Кілька років поспіль Дім Франка проводить літні школи для дітей. У 2018 р. в музеї організували літню франкознавчу школу для учнів 9-11 класів, а в 2019 р. – літню школу музейних лідерів «Тинейджер в музеї» для учнів 6-8 класів, у 2020-му – “Школа культурного менеджменту «Дім Франка – музей живих ідей» для підлітків.

Метою літніх шкіл було ознайомлення школярів з життям та творчістю Івана Франка, а також із сучасними тенденціями в музейній справі за допомогою цікавого навчального курсу, який включав лекції, читання та семінарські заняття, інтелектуальні ігри, екскурсії, майстер-класи, воркшопи, зустрічі та ін.

Куратор – Ігор Медвідь